Gisteravond had ik het voorrecht om te kunnen genieten van een unieke avond. Yotam Ottolenghi was in Gent… en heel Vlaanderen heeft het geweten. Hij haalde zelfs het late journaal. Kunstencentrum Vooruit was in 8 minuten uitverkocht….
Maar eerst even samenvatten voor wie hem (nog) niet kent Ottolenghi is een Britse kok van Israëlische afkomst die in Londen een aantal restaurants en delicatessenzaken uitbaat, een column schrijft in de Guardian, maar vooral iemand die groenten op een andere manier benaderde.
Ondertussen heeft hij een imperium aan superinteressante kookboeken, en is hij ook bij ons immens populair geworden, mede dankzij zijn kookboek SIMPEL.
Wat heeft dit nu met wijn te maken, denk je dan ? Het was voor mij vooral interessant hoe hij zijn mediterrane wereldkeuken en groenteschotels met heel wat kruiden combineert met aangepaste wijnen.
Ik werd heel gelukkig met zijn antwoord : Hij is vooral fan van natuurlijke wijnen, zonder veel complexiteit. Maar een aantal jaar geleden bezocht hij Georgië, en is sindsdien wild van de Georgische wijnen. Hij noemde gisteravond Georgië “ the craddle of our wine culture” , en beschreef heel mooi “ de orange wines” die op amfora’s ondergronds gevinifieerd worden. Rkatsiteli en Saperavi zijn ook voor hem geen onbekende druivenrassen meer.
En dit is vooral waar wij ook naar toe willen met onze wijnkeuze voor Delivino, authentieke druivenrassen, naar oude culturen, maar met moderne technieken, én met oog voor het verhaal van de wijnboer…
Momenteel hebben we 2 wijnhuizen uit Georgië in onze portfolio, maar we blijven op zoek naar mooie , natuurlijke wijnen met een verhaal.
Koken op de wijze van Ottolenghi ? Probeer dan eens een Georgische wijn….
Ottolenghi, you made my day !!!

 

Share This