Wijn en Wild, een perfect huwelijk !

Een beetje geschiedenis   

Sinds de Middeleeuwen zien we wild en wijn als het perfecte huwelijk . Het was vooral de Franse adel die  wild hoog op het menu plaatste.  Daarom hebben we dit altijd aanzien als een ideaal “Frans huwelijk”, en dan nog het liefst met Franse Bourgogne wijnen.

Echter, soms komen er barstjes in een huwelijk,  misschien omdat  de Bourgogne-wijnen iets minder populair zijn  of omdat er  soms ook andere kapers op de kust komen. De klassieke Bourgogne wijnen zijn de barstjes in het perfecte huwelijk van wild en wijn. Andere wijnlanden steken met authentieke druivenrassen  hen steeds meer en meer de loef af.

 

Qvevris Saperavi uit Georgië bij een sappig stukje haas

Het hoeft dus niet altijd wild met Bourgogne te zijn…Integendeel, wat had je gedacht van een lekker stukje haas met de Qvevris Saperavi uit Georgië, by all means ?    

Eén van de kenmerkende verschillen tussen een rode amfora wijn en een normale wijn is de duur dat het sap in contact blijft met de schilletjes. Bij amfora wijnen is dat veel langer. Het kan maanden duren. Dat maakt de wijn donkerder. Intenser. Het fruit voert altijd de boventoon.

Deze rode amfora wijn valt op door z’n mooie neus van uitbundige kersen, zwoele specerijen, geurige viooltjes en nieuw leer. Niet zwaar maar juist heel elegant. Daarom past deze  wijn ook zo goed bij dat sappig stukje haas met zijn garnituren.

Een Libanese wijn bij de fazant

Bij een lekkere fazant serveren wij het liefst de Libanese wijn Ixsir Altitude. Een Zuid-Europese wijn die werd gemaakt door de wijnmaker van Château Angelus uit Bordeaux, met een spectrum aan mediterrane druiven: Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo, Caladoc. Met een krachtige aanzet op een mandje met  zwart fruit, een indrukwekkend middenstuk met veel kruidigheid, en een heel lange finale met veel finesse, die uitstekend past bij het delicate vlees van de fazant.

Een lekkere Languedoc voor bij je wildstoofpotje  

Maar wil je toch in Frankrijk blijven, maak dan even een ommetje langs de Languedoc. Hier maken ze ook pareltjes die je wildgerecht tot een hogere dimensie brengen.  Bekijken we even de Mas de Mas AOP Minervois van Les Domaines Paul Mas, dé beste vriend van je wildstoofpotje. Een typische blend van syrah, carignan en grenache: een diepe rode kleur, met in de neus mooi rood fruit en een aangename kruidigheid. Goede structuur en zacht in de mond, met mooi geïntegreerde tannines en  lange intense afdronk .

Wildgerechten vragen een wijn met een diepere structuur en een goede body. In deze 3 suggesties vinden we dit iedere keer weer. Toch zijn dit 3 totaal verschillende wijnen, maar je zal zien dat de gepaste wijn jouw wijnschotel perfect gaan opwaarderen. Smakelijk …