Mas de Mas

De pionier  van de “Nieuwe Languedoc”

Eén van de wijnmakers waar ik het meeste respect voor heb is Jean-Claude Mas. Autodidact, en zoon van een klassieke wijnboer, wordt hij ook dikwijls de pionier  van de “Nieuwe Languedoc” genoemd.

 

Een vernieuwende stijl van wijn maken

Inderdaad, door zijn vernieuwende stijl van wijn maken, heeft hij de Languedoc opnieuw op de kaart gezet. Geen oubollige wijnen meer, maar een vernieuwende stijl die vlot mee kan met onze huidige wereldse gastronomie. De wijnen van Les Domaines Paul Mas zijn stuk voor stuk een signature van zijn “ Wereld is een landelijke luxe”. De wijnen van les Domaines Paul Mas kun je dus over de hele wereld drinken… foodpairing is hier het codewoord, of het nu is met Aziatische gerechten of met traditionele Franse gastronomie …

Chiantari Nero d Avola 2015 van Vigneti di Zabu

Les Domaines Paul Mas

Het hoofddomein van Les Domaines Paul Mas bevindt zich nabij Pézenas, met zijn pittoreske centrum, en de geboorteplaats van de Franse schrijver Molière. Hier heeft hij ook zijn gastronomisch restaurant, en een b&b waar je als gast en wijnliefhebber van harte welkom bent. Veel kans dat je hier ook Jean Claude tegen het lijf loopt… www.cote-mas.fr

Het blijft één van mijn favoriete wijnen

Het was ook hier dat ik voor de eerste keer de wijn “Mas de Mas Chardonnay/Viognier” proefde, tijdens het openingsdiner van zijn gastronomisch restaurant. Het blijft één van mijn favoriete wijnen uit de Languedoc omdat hij zo veelzijdig is. Mas de Mas past zowat een beetje bij alles, van vis tot kaas…

De wijn zelf

Deze wijn bestaat uit 70 % chardonnay en 30 % viognier, en de wijngaarden bevinden zich op een klein-en kalksteenbodem. Elk druivenras wordt apart gevinifieerd, waarbij enkel 30 % van de chardonnay gedurende 4 maand op Franse eik wordt gelagerd.

De proefnotities

Het is een heldergele wijn met strogele tinten. Een zeer elegante wijn, met een kern van tropisch fruit, perzik en witte bloemen en een vleugje vanille en geroosterd brood. Frisse lange afdronk. Lekker bij schaal-en schelpdieren, vis, sushi, wit vlees, blauwe kaas of desserts. Maar ook lekker op zichzelf.

Serveertips

Waarbij zou ik, nu in deze tijd van ’t jaar, deze wijn zelf het liefst serveren ?  Een tartaar van koud gebakken Meetjeslandsrundvlees, met een warm schuim van truffel en een crème van bospaddelstoelen. Dit gerecht  wordt met deze wijn ook geserveerd tijdens onze Cook4Wine op 1 oktober, met dank aan Jürgen Kookt, voor dit inventief gerechtje…

mas de mas chardonnay viognier
Share This