Chiantari Nero d’Avola 2015

Zoals jullie weten heeft Sicilië een bijzondere plaats in ons hart.  En dan in het bijzonder de minder bekende, en misschien ook minder toeristische Westkust. Hier vind je de typische Siciliaanse vissershavens, zoals Sciacca,  maar evenzeer toeristische toppers, zoals het Archeologisch Park van Selinunte. 20 km landinwaarts bevindt zich het helderblauwe meer van Arancio. Hier ligt ook één van de mooiste Borgo’s ( pittoreske dorpen)  van Sicilië, Sambuca di Sicilia  waar ze  heerlijke wijn maken.

 

Het meer van Arancio

Het is aan de oevers van dit meer dat de wijngaarden van Vigneti Zabù zich bevinden. De wijngaarden liggen hier optimaal, aan de zuidwestelijke zijde van het meer, met de hele dag volop zon, maar toch genietend van de Westenwind die de frisheid door de wijngaarden blaast. Het water van dit meer is vitaal voor deze wijngaarden in de vaak warme Siciliaanse zomers en zorgt er voor dat de druiven optimaal kunnen rijpen.

Vigneti di Zabù

Tijdens ons bezoek vorig jaar met degustatie ontdekten we dit pareltje : Chiantari Nero d’Avola 2015, van Vigneti di Zabù. Vigneti di Zabù is een coöperatieve van een jong team wijnmakers en landbouwkundigen, die zich hebben aangesloten bij de Italiaanse groep Farnese voor de export & marketing van hun bedrijf. Zo werd Vigneti di Zabù een modern bedrijf, met Italiaanse flair en uitstraling.

 

Chiantari Nero d Avola 2015 van Vigneti di Zabu

Fles & Druif:

 

Laten we even de wijnfles zelf bekijken : Eerst en vooral, een speciale fles , veel kleiner dan gewoonlijk , met een dik buikje. De naam Chiantari verwijst naar het Siciliaans dialect voor “opera”. En het is bijna een opera, zowel in geur als in smaak. De druivenras is een Nero d’Avola. Dit is één van de oudste wijnrassen ter wereld, en typisch voor Sicilië. Nero d’Avola geniet zijn oorsprong in het Zuidoosten van het eiland (nero d’Avola: zwart uit Avola, een stadje nabij Syracuse), maar wordt nu vooral ook aan de Westkust aangeplant. Er zijn experten die de Nero d’Avola in verband brengen met Syrah. Er zijn zeker gelijkenissen qua blad en druifvorm en syrah zou afgeleid zijn van de plaatsnaam Sira-cusa.

 

Nero d’Avola van tafelwijn tot de allerbeste

Vandaag vind je Nero d’Avola in alle soorten wijn: van de goedkope tafelwijnen uit de supermarkt tot de allerbeste Siciliaanse wijnen… Deze laatste, Chiantari, bevindt zich tussen de betere flessen op de Siciliaanse wijnmarkt. Even wat technische uitleg over het vinificatieproces. De druivenpluk begint rond half augustus De druiven worden lichtjes geperst om de tannines te versoepelen. Maceratie op gecontroleerde temperatuur voor 10-12 dagen, waarbij elke 4 uur de most met de schillen wordt vermengd. Dit proces evenals de rijping vindt plaats in roestvrije staaltanks om de frisheid en het pure fruit te behouden. Wanneer we dan de wijn ontkurken en proeven, dan ontdekken we een intens robijnrode kleur. Mooie aroma’s met subtiele fruitige tinten van pruim, rood fruit goed gebalanceerd, warm. Een goed body met een kruidige afdronk.

De Chiantari Nero d’Avola is een all-year wine!

Uiteraard is hij heel lekker bij alle Italiaanse, en Siciliaanse gerechten, zoals een melanzane alla parmigiano of een ossobucco, maar ook bij gegrild lamsvlees met ratatouille of zelfs bij kabeljauw met een persillade en kerstomaatjes in de oven, is deze wijn overheerlijk. Momenteel is deze Chiantari bijna zo goed als op dronk, maar deze wijn heeft zeker nog een bewaarpotentieel van 3 -5 jaar.